Tijdelijk werk is niet vast te spijkeren in vast werk

Op 5 februari heeft de Tweede Kamer de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen. Door sterke lobby behoort een lage ww-premie bij seizoenswerk nog tot de mogelijkheden. En blijft het lage ww-tarief behouden voor scholieren en studenten. „We blijven hameren op nog betere maatwerkoplossingen. Tijdelijk werk laat zich namelijk niet vastspijkeren in een vast dienstverband”, aldus Peter Loef, specialist van Glastuinbouw Nederland.

Is de aangenomen WAB zorgwekkend voor de tuinbouw?
„Voor bedrijven met veel flexwerk kunnen de loonkosten met 7% stijgen. Hiermee beoogt minister Koolmees dat werkgevers mensen in vaste dienst gaan nemen. Hiervoor verlaagt hij ook de ww-premie voor die groep. Waarom dan niet vast in dienst nemen? Er is door de invloed van de seizoenen nu eenmaal niet in alle situaties jaarrond werk. En daarbij, met het in vaste dienst nemen zijn de gevolgen van de hoge transitievergoeding niet weg, evenals de loonkosten verbonden aan ziekteverzuim.”

Voor buitentelers meer dan voor glastuinders?
„Voor buitentelers is dit inderdaad wellicht een nog groter risico, omdat daar de seizoenen een nog directere invloed op de teelt hebben.”
Wat heeft intensieve lobby aan de wet kunnen verzachten?
„Er is een sterke lobby gevoerd. Seizoenswerk en de agrarische sector staan op de kaart. Teksten die wij bij Kamerleden hebben ingebracht zijn terug te vinden in aangenomen amendementen en moties. Op een haar na was ook de lage ww-premie voor seizoenswerk aangenomen. Hierover gaan we nu eerst het gesprek aan met de vakbonden. Onze insteek is een laag ww-tarief voor seizoenscontracten tot maximaal 9 maanden op basis van een heldere definiëring en gekoppeld aan bijvoorbeeld functies in cao’s. Verder zien wij kansen voor vaste contracten voor kortere perioden van werk.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties